Uwaga! Nowe zasady dotyczace cookies/ciasteczek. Używamy informacji zapisanych za pomoca cookies w celach statystycznych,
reklamowych oraz aby strona lepiej spelniala Twoje oczekiwania. Kolejne korzystanie z serwisu oznacza zgode na zapisywanie cookies.
Mozna zablokowac tworzenie cookies, zmieniajac ustawienia przegladarki, jednak dzialanie strony moze zostac ograniczone, a niektore czesci moga przestac działac.

 

 

OGÓRKI - żyj zdrowo.

Warzywa i ich właściwości lecznicze

 

 

 

 

 

POLECANE:

Pomidory

Kminek

Cebula

Kiszony sok

Truskawki

Dynia

Kiszone buraki

Właściwości ogórków

Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin i minerałów, a ich wartość polega przede wszystkim na smak i poprawia trawienie . Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a zatem są wykorzystywane w dietach odchudzających. Większość z tych składników nie jest w miąższu, ale w skórze. Surowe ogórki są ciężkostrawne dla niektórych ludzi . Po ukiszeniu są o wiele łatwiejsze do strawienia . Mają jeszcze jedną wadę - w tym askorbinazę , enzym , który utlenia witaminę C. This surowe ogórki, które nie powinny być mieszane, na przykład w sałatkach z innymi warzywami - pomidory, papryka . Nie zawierają ogórki , które są wytwarzane w czasie kiszenia przez bakterie, witaminę C. W regeneracyjnym zdolności soku ogórkowym , że stosowano w kosmetyce .

100 g surowego ogórki

Ogórki - warzywa © 2014